Ruim 1 op de 6 Nederlanders heeft schulden

3 mei 2016 - 1 minute read

Wist u dat ruim 1 op de 6 Nederlanders (17,2 procent) schulden heeft. Steeds meer mensen maken gebruik van schuldhulpverlening. Zowel Jongeren, ouderen, hogeropgeleiden kloppen vaker aan voor hulp.

We staan steeds vaker rood!

Mensen staan vooral vaker rood, hebben te hoge creditcardschulden en hebben vaker drie of meer achterstallige rekeningen openstaan. Maar ook huishoudens zonder risico op problematische schulden geven in vergelijking met eerdere onderzoeken steeds vaker aan niet in staat te zijn onverwachte uitgaven te kunnen doen van ongeveer 850 euro.

Wat zijn de oorzaken?

De problemen bij mensen met problematische schulden zijn vooral ontstaan door een plotselinge terugval van het inkomen of persoonlijke of gezinsproblemen, zoals verslavingen of gezondheidsproblemen.

Opvallend is dat huishoudens met een risico op problematische schulden voornamelijk  te maken hebben te maken met gebrekkig financieel beheer en een te hoge levenstandaard! Als dan het inkomen plotseling terugvalt dan komt men in de problemen. Financieel overzicht (en inzicht) van inkomsten en uitgaven is daarom cruciaal.

Begin daarom op tijd. Zorg voor een huishoudboekje en bekijk je uitgaven kritisch. Heb je alles wel nodig, verspil je veel of spaar je te weinig voor onverwachte kosten? Allemaal signalen om t morgen anders te gaan doen.